четвер, 10 лютого 2011 р.

Від зернини до хлібини.

Який шлях хліба від зернини до хлібини? Чи знаєте ви, друзі, як хліб потрапляє до столу? Раніше це було так. Запрягав селянин у плуг чи леміш коняку та орав смугу землі. Потім вручну засівав її насінням жита чи пшениці. А коли хліб дозрівав, косив його косою чи зрізував серпом. Скошений хліб господар обмолочував ціпами, провіював зерно на вітрі, молов на млині, а із борошна господиня пекла хліб.

Тепер вирощувати хліб людям допомагають десятки розум­них та сильних машин. Ще восени колгоспники починають пі­клуватися про врожай майбутнього року. Вони глибоко зорюють землю тракторами. Узимку за допомогою снігозбору в полі нако­пичують більше снігу, щоб весною в ґрунті зібралось багато вологи. Не забувають колгоспники і про підгодовування майбутніх посівів перегноєм, торфом, мінеральними добривами. Весною, по зораному восени полю, колгоспники пускають залізні борони, по­тім культиватори. Поле стає м'яким, рівним, у ньому добре зберігається волога. Тепер можна починати сіяти. До тракторів хлібороби чіпляють сіялки; і ті рівними рядками вкладають у ґрунт насіння пшениці.

Ось і пшениця зійшла! Але разом із пшеницею зійшли і бур'яни. Що робити? І знову на допомогу людям приходять машини. Вони розкидають над посівами особливу хімічну рідину, що знищує всі бур'яни.

Нарешті пшениця дозріла, і колгоспники починають жнива. Комбайни із жниварками зрізають густу пшеницю й складають її у валки. Коли пшениця у валках підсохне, її підбирають і обмолочують. Щоб зерно було чистим, відбірним, його пропускають крізь зерноочищувальні машини. А потім на вантажівках відвозять зерно в колгоспні комори, елеватори та до млина. Із млина змелене зерно постачають хлібозаводу.

Із борошна на хлібозаводі печуть паляниці, батони, бублики - все те, що ми так любимо.


Матеріал для публікації готувала Марічка  (2-Б клас, НВК Гроно).

1 коментар:

  1. Так дуже довга і тяжка дорога хліба до столу. Тож шануймо працю тих, хто допомагає хлібу потрапити до столу.

    ВідповістиВидалити