понеділок, 7 березня 2011 р.

Хлібне дерево - вигадка чи реальність.

Серед тропічних лісів Азії, в Африці, на Мадагаскарі ростуть хлібні дерева, що відіграють велику роль у харчуванні населення.

 

Раніше хлібне дерево росло лише в Південно-Східній Азії й Океанії. А на решті континентів з’явилося завдяки Вільяму Блаю – капітану корабля «Баунті». У 1787 році англійський король послав його на Таїті – зібрати колекцію саджанців хлібного дерева, плодами якого планували годувати рабів на Карибських островах. За шість місяців Блай зібрав понад тисячу рослин, але на зворотному шляху команда корабля збунтувалася, капітана посадили на маленький човен і залишили посеред океану. Пропливши 6700 км, капітан вижив! А невдовзі вирушив у ще одну експедицію на Таїті. Цього разу йому таки вдалося довезти саджанці до Карибів.
Плоди хлібного дерева їдять у сирому, вареному, печеному вигляді або сушать (у такому стані вони зберігаються кілька років). На смак ці плоди нагадують картоплю або хліб – звідси й назва.
 З напівстиглих плодів (за своєю формою буває круглий або довгастий і може важити до 14 кг) готують різні напої, із стиглих - печуть пудинги і навіть бісквіти. Вживають у їжу і підсмажене насіння. Хлібне дерево досить плодюче – за рік на ньому дозріває до 200 фруктів вагою по 3-4 кг. Тож не дивно, що для жителів багатьох тропічних країн ці плоди є головним джерелом вуглеводів.
 З волокон молодих хлібних дерев виготовляють одяг, мотузки, риболовне знаряддя. Молочний сік, що виділяє дерево, використовують як клей. З листя виготовляють легкі капелюхи, а відвар застосовують для лікування шлунково - кишкових хворіб.

Отаке-то воно незвичайне ХЛІБНЕ ДЕРЕВО.

Матеріал для Вас готувала Марічка Чапля (НВК Гроно, 2-б клас)

Немає коментарів:

Дописати коментар