вівторок, 25 січня 2011 р.

Хліб - основа доброго смаку.

Кожна країна знаменита своїми національними рецептами хліба. У Мексиці це маїсові коржі, у Ірландії - картопляний хліб, у Шотландії - вівсяний хліб-пиріг.
Наша держава - Україна, славиться на весь світ своїми диво-короваями. Кожне місто, село, кожний хутір має свої традиції та секрети випікання короваю.  Коровай пекли зазвичай у суботу, розраховуючи так, щоб до наступної ви­пічки його вистачило на сім’ю. Супроводжувалась випічка цілою низкою ритуальних дій. Деякі з них дійшли до наших днів. Наприклад, такі: не можна пекти хліб (коровай) у п’ятницю та неділю, не можна стукати діжею для хліба та бити по ньому руками, хліб треба качати до себе (тоді і сім’я буде при ньому),  не можна тримати відчиненими двері в хату в момент, коли хліб саджають у піч. Щоб хліб вдавався, треба бути у хорошому на­строї, не сперечатися та не сваритися.

А ось ще цікаві моменти які ми знайшли про хліб та які стосуються інших країн.
Франція вважається законодавцем хлібної культури. В цій країні постійно проводяться святкування, фестивалі, змагання присвячені хлібу та майстерності його випікання. В цій країні навіть є покровитель пекарів - святий Оноре. Саме з цією країною пов"язаний самий незвичайний випадок пов"язаний із хлібом - тут для Сальвадора Далі була побудована спальня із хліба.
В Італії також хліб має свою історію. Так, наприклад, сухі хлібні палички з"явились завдяки старанням лікаря, який лікував італійського принца. Лікар вважав, що для того щоб принц видужав, йому слід щоденно їсти сухий хліб.
В Росії, наприклад, є своя історія винекнення булочки з ізюмом. Одного разу генерал-губернатор Москви, під час обіду, помітив у булочці запеченого таракана. Розлючений генерал, негайно викликав до себе пекаря і зажадав від нього пояснень. Пекар щоб спасти своє життя заявив, що це не таракан, а ізюм. Після цього він повернувся у свою пекарню і розпорядився з цього дня у всі булочки додавати ізюм. Так і народились сучасні булочки з ізюмом.

А ви знаєте інші цікавинки про хліб ? Якщо так - пишіть....

Підготувала учениця 2-Б класу НВК "Гроно" Марічка.

1 коментар:

  1. Світлана Біда26 січня 2011 р. о 13:55

    Дуже люблю випічку з ізюмом, в тому числіі булочки. Але ніколи б не могла подумати, про таке їхнє походження. Цікава історія!

    ВідповістиВидалити