понеділок, 24 січня 2011 р.

Історія хліба.

На думку археологів, перший хліб було приготовлено із жолудів. Вперше зерно було використано для приготування їжі близько 15 тисяч років до нашої ери в Середній Азії. Можлио саме під час полювання або під час прогулянок древні люди знашли зернята пшениці. Незабаром люди почали будувати своє житло поблизу пшеничних полів, навчились змішувати перетерті зернята з водою, а потям запікати їх на плоских гарячих каміннях. Близько 3 тисяч років до нашої ери єгиптяни придумали перші печі для випікання хліба. А разом з цим появилось нове ремесло - пекаря.
Ремесло пекаря з давніх часів користувалось особливою повагою та шаною. В Єгипті наприклад, на стіні гробниці одного із фараонів була знайдена картина на якій детально було зображено процес виготовлення хліба в пекарні. В древньому Римі раба, який умів пекти хліб цінили в десятки разів дорожче ніж силача-гладіатора. А дві тисячі років тому римляни із вдячності пекарю, який випікав хліб для всього Риму, - побудували йому 13-метровий пам"ятник.
Історія хліба - то історія держави і народів. Хто мав хліб - той диктував іншим свою волю. Ось чому за паляницю споконвіку проливали і кров, і піт, і сльози...
Хліб - це свята їжа, тому кожна країна, місто намагаються кожний по своєму возвеличити це творіння. Свято Хліба - це дуже популярна подія у багатьох містах, у різних країнах. У Львові теж щорічно проходить свято Хліба у Шевченківському Гаї. В рамках цього свята проходить виставка хліба відомих пекарів та виробників, організовуються різні конкурси та забави.
Неодмінно відвідайте це свято та насолодіться гарним дійством та смачними булочками ...

учениця 2-Б класу НВК "Гроно", Марічка

1 коментар: